Akhenaten936

Staroegipatski faraon Amenofis IV, poznat još kao Ekhnaton ili Akhenaten, muž kraljice Nefertiti i otac faraona Tutankamona, naredio je izgradnju grada Amarna, oko 1387. godine, prije Krista. Grad je podignut na desnoj obali Nila, 450 km sjeverno od Tebe i postao je novom prijestolnicom Egipta. Međutim, iz neutvrđenih je razloga grad nakon nekog vremena iznenada napušten. Faraon Amenofis poznat je i po tome što je prvi uveo monoteizam, uveo je poštovanje boga Atona, sunčevog diska. Aton je u stvari bio stari bog-sunce, Ra, u novoj ulozi. U njegovu slavu Amenofis je i dao izgraditi spomenuti grad, čije ime znači “Atonov horizont”. Nakon što je uveo vjerovanje u jednog boga, sagradio grad u njegovu čast te uzeo ime Akhenaten (“onaj koji se moli Atonu”), Akhenaten dolazi u oštar sukob s dotada svemoćnom svećeničkom kastom koja je vjerovala u Boga Amona i čitav niz drugih, dotada uvažavanih božanstava. Nazivaju ga faraonom – heretikom. Jasno, mnogoboštvo pod Amenofisom više nije dolazilo u obzir.

Znakovito je i Akhenatenovo vladarsko ime Nefer Keperu Ra Va-en- Ra, uglavnom prevedeno s nekako praznim izrazima: “Lijep (savršen) u obličjima (pojavnim formama) je Ra, jedini od Ra”. Akhenaten se nazvao Va-en-Ra. Kao faraon, on je “jedini sin” Ra, neposredni predstavnik Boga. Istovremeno, ovo ime ukazuje na to da je on živio u jedinstvu s Ra, u “Aton-svijesti”, koji ga je uopće i učinio “jedinim od Ra” – a taj Ra definiran je u prvom dijelu vladarskog imena: Ra je savršena ljepota, koja se izražava u beskrajnim oblicima. Tom sveobuhvatnom Bogu služi Va-en-Ra, po istini i ljubavi živući predstavnik Boga, zajedno s “Meri Va-en-Ra”, “voljenoj od Va-en-Ra”.

Važnost jedinstva s božanskim, koje se izražava i u jedinstvu ljubavi muškarca i žene, pokazuje se i u ceremonijama koje su provodili Akhenaten i Nefertiti. U Atonovom hramu pod otvorenim nebom, u izolaciji Amarne, faraon i njegova supruga provodili su svjetlosnu službu Božju. Žena je smjela punopravno s muškarcem biti u svetištu, i tom prilikom je nosila posebnu ceremonijalnu odoru: samo krunu i ogrtač koji se spajao u visini grudi, a prema dolje razdvajao, tako da su noge i abdomen mogli biti neposredno dodirnuti sunčevim zrakama. U nijednoj drugoj religiji ženstvenost nije bila na takav način vrednovana i poštovana. (Atonov hram bio je dostupan svim građanima. Faraonski par provodio je ceremonije u otvorenom dvorištu, na povišenom oltarskom podestu. “Svetinja nad svetinjama” se, dakle, nije nalazila u zatvorenom, samo za odabrane svećenike dostupnom prostoru.)

Nefertiti_Akhenaten

Međutim, istinski hram za sve ljude je onaj duhovni: piramida svjetlosti, čiji je vrh Sunce. U tom hramu ima mjesta za sve ljude, jer Sunce je jedino zajedničko što svi ljudi na Zemlji vide. Svaki čovjek ima jednaki dio svjetlosti. To je velika vizija, koju je Akhenaten objavio u svojoj Himni Suncu: jedna Zemlja, jedno čovječanstvo, jedan Bog.

Posebno je dojmljivo što Akhenatenova pjesma Suncu još i danas može oduševiti ljude i dirnuti ih iznutra. U raznim grobovima pronađene su duže i kraće verzije ove “himne”, i zato postoje znatne razlike u prijevodima. Duža verzija ovdje bi ispunila oko pet stranica.

Velika svečana pjesma Atonu

Tvoj izlazak na obzorju je divan,
Ti živi Atone, koji si prvi živio!
Kad se uzdižeš na istočnome rubu neba,
Svaku zemlju ispunjaš svojom ljepotom.
Jer ti si lijep, velik i blistav.
Visoko si povrh zemlje:
Tvoji zraci grle sve zemlje,
Da, upravo sve što si stvorio.
Ti si Ra, te si ih sve zasužnjio,
Okivajući ih svojom ljubavlju.
Premda si daleko,
Tvoji zraci dopiru do Zemlje,
Premda si gore visoko,
Tvoje su stope dan!

Tel el Amarna - Akhetaten. A 3d reconstruction

Kasnije vjerovanje u jednoga boga uvodi Mojsije, nakon što je na prostor Palestine došao iz Egipta. Za vladavine Akhenatena zatvoreni su hramovi drugih bogova, oduzeta su imanja svećenicima, konfiscirana sunjihova zemljišta i prihodi. Sve se ovo odigralo za prvih šest godina njegove vladavine. Vodio je ogorčenu borbu ne samo sa svećenstvom, jer je zatvaranjem hramova navukao bijes i otpor i drugih slojeva kao što su trgovci i zanatlije, pa čak i pastiri i seljaci, dakle slojeva kojima je profesionalno odgovarao drugi poredak. 

Navodno je Akhenaten odluku o uvođenju monoteizma donio nakon što je usnuo san među šapama sfinge u Gizi. Nepoznato biće koje mu se ukazalo u snu tražilo je od njega reformu vjere. Ova je promjena prouzrokovala i mnoge druge promjene, odnosno promjene u drugim sferama, npr. umjetnosti koja postaje realistična. Promjene u arhitekturi reflektirale su se kroz prestanak gradnje piramida. Mnogi postavljaju pitanje je li Akhenaten poruku zaista dobio u snu ili je naredbu primio od vanzemaljskih bića, u što čvrsto vjeruju neki ufolozi. U prilog tome navode činjenicu kako je u vrijeme Akhenaten bio izražen kult insekata, a navodno su vanzemaljci, koji su u Egipat posredstvom faraona uveli monoteizam, izgledali upravo kao veliki insekti. Čak je faraon na nekim sačuvanim slikama prikazan s velikim insektom, skarabejem, u ruci. Po ufolozima, taj skarabej sliči na komandnu ploču koju je umjetnik morao negdje vidjeti kako bi je naslikao. Osim toga, činjenica je da je svećenstvo u vrijeme kulta koji se njegovao za vrijeme Akhenatena deformiralo svoje lubanje, kako bi sličile na lubanje vanzemaljskih bića ili su pak bile prirodno izdužene kao recimo u slučaju mladog Tutankamona.

tutenl

U hijeroglifima iz Abidosa i Dendere, kao i na slikama u hramu faraona Setija I u Tebi,vide se bogovi koji faraonu pokazuju nekakav spiralni predmet, koji sliči današnjem električnom kolutu za visoki napon. Je li to jedna od vanzemaljskih tehničkih tajni? Koliko god tajnovit bio život faraona Amenofisa IV, toliko je u najmanju ruku i život njegovog nasljednika, sina Tutankamona.

Nakon što je 1369. godine, prije Krista Akhenaten umro, na prijestolje je došao Tutankamon, devetogodišnji dječak, koji je zbog svojih godina bio tek igračka u rukama svemoćnog svećenstva. Nepotrebno je naglašavati da su oni odmah nakon Akhenatenove smrti ponovo uveli stari vjerski sustav. Tutankamon se na vlasti održao samo devet godina. Medicinska istraživanja njegove mumije dokazuju da je umro nasilnom smrću, a pretpostavlja se da ga je ubilo svećenstvo, kako ne bi nastavio Atonov kult. Njegovi nasljednici pobrinuli su se za to da se uklone svi tragovi “heretičkog” razdoblja. Tako je Akhenatenov grob bio razoren, reljefi u njemu uništeni, a isto se dogodilo s grobovima svih njegovih plemića. Brisanjem Akhenatenovog imena sa svih mjesta na kojima je bilo zapisano, svećenici Egipta osudili su ga na vječno lutanje i nemogućnost upokojenja njegove duše, te su prokleli svakog tko u budućnosti bude prizivao njegovo ime. Grobnica faraona Tutankamona je prilično čudna jer je izuzetno mala, ali zato prepuna blaga.

faraon

Američki arheolog Carter i engleski lord Carnavon otkrili su Tutankamonovu grobnicu i u njoj pronašli dva mumificirana fetusa za koja se mislilo da su zameci faraonove djece. Na kutiji u kojoj su pronađeno nije, sukladno tadašnjim običajima, ništa pisalo. Nakon temeljnih ispitivanja, po arheologu Vanderbergu, pokazalo se da se radi o ženskim fetusima, starim između pet i šest mjeseci. Kasnije su te dvije mumije nestale, međutim ostale su kvalitetne fotografije na kojima se jasno vidi da je jedan fetus ljudski,dok drugi ima nesrazmjerno veliku glavu i jako izduženo lice. Ruke i prsti su također bili jako dugački. Prema nekima, ovaj fetus prije sliči vanzemaljskom nego ljudskom. Fetusi su preneseni u Kairo, što je učinio sam Carter, ali im se nakon toga gubi svaki trag. I mumija faraona Akhenatena također je nestala. Mumija jedne od Atonovih svećenica zauvijek je izgubljena kad je potonuo “Titanic”, kojim se trebala prenijeti u SAD. Neki istraživači potpuno su sigurni da je Akhenatenov “Bog koji sjedi na nečem što podsjeća na sunčev disk”, a koji mu se ukazao u snu, u stvari vanzemaljac. Oni u to vjeruju, kao i u to da je Mojsiju Zapovijedi prenio vanzemaljac.

akhenaten

Zbog velike sličnosti u Akhenatenovom i Mojsijevom životu mnogi protestantski svećenici i danas smatraju da su njih dvojica u stvari jedna te ista osoba. Je li to slučajno?

Neki povjesničari slažu se da postoji dosta činjenica koje govore u prilog tome da Akhenaten nije umro u Egiptu, a da se opet, nedugo nakon toga pojavio rabin po imenu Mojsije, koji je sam tvrdio da je došao iz Egipta. Je li moguće da je Mojsije u stvari sam faraon Akhenaten koji se predstavljao lažnim imenom? Bez obzira na naše vjerovanje, postoji niz podudarnosti : oba su reformirala religiju uvođenjem monoteizma i odbacivanjem mnogoboštva, oba su za to bili inspirirani “odozgo”, odnosno učinili su to nakon vizija koje su imali, obojica su neko vrijeme provela u pustinji gdje su postavili temelje monoteizma, a napokon, njihova tijela nikad nisu pronađena! Očito je još da su imali sposobnost i znanje da uvjere svoje sljedbenike u ispravnost kulta jednoga boga.

Akhenaten je, kao mlad čovjek, angažiranjem oca obrazovan od stranih znanstvenika iz druge zemlje na istoku, u Sumeru, gdje je astronomija dugo bila znanost. Od njih je naučio astronomiju. Također je naučio od njih priče o prošlosti čovječanstva. Bila su dva neuspješna atentata na Akhenatena od strane nezadovoljnog svećenstva. Tiye, njegova majka naime nije bila kraljevskog roda (to je bilo zabranjeno u to vrijeme) te su svećenici to htjeli obznaniti narodu Egipta. Akhenaten tada bjezi, napušta svoju zemlju da sačuva majčin obraz a i samoga sebe. Novi faraon, poznat kao Horemheb (u slavu Horusa). Horus je bio glavni Bog u tradicionalnom panteonu bogova. Horemheb je bio zadužen za vojsku, te izričito bio religiozan. Prema tome on se odlučno pobunio protiv monoteističke religije Akhenatena toliko da je obrisao svaki trag njegove monoteističke religije.

Akhenaten je bio prvi naučitelj vjere što ga povijest poznaje; on je prvi koji je u povijesti jasno iznio jednu veliku istinu: da su svi ljudi, bez obzira na narodnost i rasu, jednaki. Prema tome Bog je Akhenatenov jedan, vrhovni gospodar i stvoritelj svijeta koji se brine za sve ljude, bili to Egipćani, Sirijci ili Nubijci, bili Hamiti, Semiti ili Crnci.

Prema znanstvenicima Akhenaten je nestao iz egipatskih zapisa 1334 BC, Seti je postao faraon Egipta 1294 BC točno 40 godina kasnije. Tijekom 40 godina Egipat je bio pod vlašću faraona Horemheba. Dok je izbivao iz Egipta čuo je o smrti Horemheba te da se isti svojski trudio zatrovati srce naroda protiv njega, te je shvatio da mora stvoriti vojsku da krene protiv njih. Jedini koji su bili uz njega je narod Koshem. Tražio je od Setija i njegovog sina Ramzesa da mu dozvole da vodi narod Koshem što su oni misleći da isti ima skrivene motive glatko odbili. Nakon izvjesnog vremena dopustili su Akhenatenu da vodi Koshem narod. Ali Koshem narod su bili farmeri i nisu ništa znali o ratovanju, oružju. Jedino što je mogao napraviti je da im stvori novi dom.

akhenaten (2)

Poznato je da je Mojsije držao drvene ploče sa zapovijedima u nekoj vrsti naelektriziranog kovčega koji je “oslobađao iskre” i djelovao poput baterije. To znači da je Mojsije poznavao elektricitet, a poznavao ga je i Akhenaten. Stari su Egipćani koristili za pozlaćivanje neku vrstu električnih baterija od keramike i bakra. Mnogi ufolozi uvjereni su da je poznavanje elektriciteta poteklo od vanzemaljaca. Tajnu elektriciteta čuvali su upravo Atonovi svećenici. Neki od njih, kako bi izbjegli osvetu Amonovih sljedbenika, pobjegli su iz Egipta. Ako je među njima bio i sam Akhenaten, je li ipak moguće da su on i Mojsije ista ličnost? 

Zanimljiv je slučaj koji se dogodio jednoj američkoj filmskoj ekipi koja je pedesetih godina u blizini Kaira snimala biografski film o Akhenatenu, a vezan je na prokletstvo egipatskih svećenika. Prvog dana snimanja, u prvoj sceni, dok su dvije glavne protagonistice pred kamerama govorile : “Mi prizivamo Akhenatena, mi prizivamo Akhenatena…” podigla se takva pješčana oluja da se snimanje moralo odmah prekinuti. Te se noći i jednoj i drugoj glumici u snu javio lik Akhenatena. Sanjale su kako se nalaze u hramu ispred njegovog kipa koji oživljava. Jedna je sanjala kako je kip rukom udara posred lica, a druga je dobila udarac u trbuh. Ujutro su obje prevezene u bolnicu, gdje su utvrđene ozljede točno na onim mjestima gdje su u snu dobile udarac! Ekipa je nakon toga pokupila opremu i žurno napustila Egipat. Danas su podijeljena mišljenja oko toga da li prokletstvo zaista postoji ili je tek smišljena prevara. 

tutankamon-faraon-egipat-letovanje grobnica leto

Navodno, na zidu grobnice je pisalo “Oni koji uđu u ovaj sveti grob bit će posjećeni krilima smrti.“ Lord Carnarvon, član grupe koja je ušla u grobnicu, prvi je preminuo (usljed infekcije ugriza komarca). U trenutku Carnarvonove smrti, nebo iznad Kaira se navodno zamračilo, događaj koji su novine širom svijeta uskoro prenjele. Mit o prokletstvu faraona /mumija je rođen! Jedini problem sa ovim mitom je taj što “prokletstvo” ispisano na zidu nikada nije ni postojalo. Izvor mita nije potpuno jasan, iako se sumnja da ga je pokrenuo jedan od novinara koji su prenosili priču. Dakle, uprkos činjenici da prokletstvo ne postoji, te da je većina Carterove skupine doživjela duboku starost, u ovaj mit , više nego očigledno lažan, mase ljudi i dalje vjeruju.

Gamal Muhtar, direktor Uprave za proučavanje starina u Kairu, upitan za mišljenje o tome, odgovorio je da on u prokletstva ne vjeruje, mada mnogi nastoje pronaći vezu između umiranja istraživača i ploča s proročanstvima iz sarkofaga. Rekao je da se on čitav život bavi istraživanjem grobnica faraona i mumija, a da mu se još nikada ništa nije dogodilo. Dvadesetak dana nakon intervjua i nakon razgledavanja blaga iz Tutankamonove grobnice, iznenada je umro od srčanog udara. Slučajnost!?

Vratimo se Akhenatenu i da li je on bio Mojsije. Jedan od razloga zašto je ova teorija predstavljena je samo ime “Mojsije”. Iako je hebrejski oblik imena (Moshe), bio je egipatskog podrijetla kao i mesu, ili Mose, koji jednostavno znači “sin” ili “dijete” kao u Ra-Mose (sin boga sunca Ra), Thut-Mose ili Thothmose, (sin Thoth), itd
Međutim, glavni razlog identificiranja Akhenatena sa Mojsijom je religiozan.
Akhenaten  je bio monoteist, kao i Mojsije i oboje su živjeli u istom vremenskom periodu, dakle, oni moraju biti ista Osoba, jer nakon svega Mojsije je očito bio egipćanin.
Jedna od varijacija je da je Mojsije bio jedan od Akhenatenovih svećenika, ili njegov sljedbenik. Ova teorija ima malo više smisla jer se temelji na povijesnoj činjenici da je nakon Akhenatenove smrti došlo do revolucije u kojoj su svećenici Amona i njihovih sljedbenika izbrisale sve ostatke Akhenatenove monoteističke religije.

From Light Into Darkness : The Evolution of Religion in Ancient Egypt – Stephen S. Mehler

Moses and Akhenaten one and the same person

Izvor Misterije, Neobjašnjivi Fenomeni