trovant

Rumunjski gradić Costesti dom je jednom od najvećih prirodnih fenomena – kamenju koje raste. Rumunjski muzej i prirodni rezervat Trovant nalazi se u regiji Valcea, blizu ceste koja povezuje Râmnicu Valcea i Targu Jiu, 8 km od Horeza.

Kamenje nastalo od cementnog pijeska okruglog je oblika i smatra se da postoji na Zemlji već oko 6 milijuna godina, nakon snažnog potresa. Na prvi pogled ove kamene gromade sastoje se od čvrste jezgre i pjeskovitog oklopa i djeluju kao bilo koji drugi kamen. No, promjene i magija na kamenju započinju nakon što padne kiša i osuši se i zadnja kap. Nakon toga, male formirane izbočine počinju izvirati sa svih strana – gotovo kao da je kamenje oživjelo.

trovant5

Kako izbočine rastu, s vremenom se odvoje od matičnog kamena i nastavljaju rasti samostalno. Prosječno narastu od 6 – 10 metara u širinu.

Iako znanstvenici znaju za njihovo postojanje već godinama, još uvijek nisu došli do zaključka kako i zašto ovo kamenje zapravo raste. Jedna od najčešćih teorija je da rast urokuje povećana količina minerala u kamenju. Pretpostavka je da kada je kamenje izloženo vlazi, minerali se šire i rade pritisak na pjeskovitu ovojnicu, tjerajući izbočine na površinu što dovodi do saznanja da kamenje zapravo “raste”. No, i dalje ostaje misterija zašto se ovaj proces događa na samo jednom mjestu u svijetu.

Ovo kamenje se ponaša gotovo kao nekakav nepoznati anorganski oblik života. Ne možemo poreći da je naša planeta zaista nevjerojatna. Lokalni stanovnici znaju za postojanje ovog kamenja već preko stotinu godina, ali nikad nisu obraćali posebnu pozornost na njih. Kamenje se često koristilo kao građevinski materijal i za građenje nadgrobnih spomenika.

Kamenje je naravno postalo turistička atrakcija i svake godine ih pogleda na tisuće ljudi. Kako bi ova iznimna i misteriozna lokacija ostala sačuvanom za iduće generacije, područje u kojem se nalazi je zaštićeno od strane UNESCO-a od 2004. godine.