Nakon puno polemika i političkih intriga, arheolozi su genetskim testiranjem dokazali da su bijelci lutali Kinom tisućama godina prije nego su došli azijati. 

aryan Istraživanje, koje je kineska vlada, namjerno odgodila da javno objavi se vršilo na mumijama koje su pronađene oko Tarim Basima u posljednjih nekoliko desetljeća. Točnije na platou pustinje Taklaman, zabite regije zapadne Kine, njihovi ostatci su prikazani u muzeju u Urumqi glavnom gradu Uigura i pokrajine Xinjiang, ime pustinje Taklaman znači: „Ući ćeš ali nikada nećeš izaći.“ Ove prirodne mumije su puno bolje sačuvane od ijedne Egipatske mumije, i njihovo ruho je u savršenom stanju, kod nekih mumija se vide i pore na koži koja je još uvijek elastična. Nalazišta mumija su masovna što upućuje da su obitavali na jednome mjestu više generacija.

Aryan

“Žalosno je da je istrazivanje bilo toliko ispolitizirano, te stvorilo mnogo problema”, rekao je Victor Mair, stručnjak za mumije i koautor “Mumije Tarim Basima”, izjavio je za AFP. “Bilo bi bolje da se moglo pristupiti iz čisto znanstvenog i povijesnog stajališta.”

Aryan3

Otkrića 1980ih, “Ljepotica iz Loulana” 4000g stara, ujedno i najstarija mumija  i 3000 g stara mumija “Charchan Čovjek” su legendarna u svjetskim arheološkim krugovima zbog njihove očuvanosti koje pruzaju bogatstvo znanja suvremenim istraživanjima. Ljepotica iz Loulana posjeduje sve nordijske antropološke odlike, dugačku svijetlu valovitu kosu, dugačke ekstremitete i duguljasto lice ravnog nosa i punih usana. 

Aryan4

U povijesnim i znanstvenim krugovima ta otkrića su bila u rangu pronalaženju egipatskih mumija. No, Kina je zbog zabrinutosti šta bi istrazivanja mogla donijeti ometala ista te nije bilo ni publiciteta tih mumija.
Drevni skeleti, koji su izbjegli prirodnu razgradnju zbog suhe atmosfere u Tarim Basimu, ne samo da su dali znanstvenicima uvid u njihovo fizičko biološko stanje, nego i njihova odjeća, alati i pogrebni obredi dali su povjesničarima uvid u život brončanog doba.

Istraživači koji su odigrali ključnu ulogu 1990tih su neumorno radili kako bi dobili odobrenje da se uzorci uzmu iz Kine za genetsko testiranje. Jedna ekspedicija je posljednjih nekoliko godina uspjela sakupiti 52 uzorka ali je domaćin promijenio mišljenje i dozvolio da se iznese samo 5 iz zemlje.

“Proveo sam šest mjeseci u Švedskoj prošle godine ne radeći ništa, osim genetska istraživanja,” rekao je Mair iz svoje kuće u SAD-u, gdje predaje na Sveučilištu u Pennsylvaniji. “Moje istraživanje je pokazalo da su u drugom tisućljeću prije Krista, najstarije mumije, kao Loulan ljepote, bili najraniji doseljenici u Tarim Basinu . Od raspoloživih dokaza, ustvrdili smo da su bijelci lutali Kinom tisućama godina prije nego su došli azijati. 

Izvor atlanteangardens.blogspot.com