Faraon Hor I/ Au-ib-Re cca 1760 BC Egipat. Da li je moguće da su narodi Južne Amerike bili u doticaju sa drevnim Egiptom na neki način? Da li je to bradica na faraonu ili je pak riječ o velikom drvenom klinu probijenom kroz donju usnu? I da je pak riječ o bradici, najvjerovatnije ako pogledamo sliku tj statuu u cijelosti vidjećemo zaobljeni vrh “bradice”. Da li je moguće da je pleme Zoe njih imitiralo? Sličnosti postoje.

Zoe pleme Tupian Indijanaca su mala izolirana plemena koja žive duboko u prašuma Amazone, u dolini rijeke Cuminapanema.

Svi Zoe pripadnici poznati su po svojim osebujnim “poturama”, velikom drvenom klinu probijenom kroz donju usnu. Indijanci kažu da ne znaju odakle je taj običaj došao, ali ih sigurno razlikuje od svih ostalih plemena. Dječaci poturu počinju nositi od svoje devete godine a djevojčice od sedme godine. Isprva je malen, no do odrasle dobi bude dugačak 18 centimetara. Drveni klip uzrokuje ozbiljne teškoće u govoru i uzrokuje i česte poteškoće kod uzimanja hrane ili pića.

Pleme živi izolirano, bili su nepoznati ostatku svijeta sve do 1987 dolaskom misionara.

Kokain u mumijama

Kad je Kolumbo sa svojom posadom stigao u Novi svijet, dakle, ne u Indiju, pronašli su cijeli spektar dotad nepoznatog bilja i životinja, da ne spominjemo nove i zanimljive načine korištenja perlica. Europljanima je predstavljen duhan, narkotici od lišća koke i nudizam. Barem tako glasi priča koja nam je poznata. Njemački naučnici su 1992. godine testirali mumije kad su pronašli ostatke kokaina u njihovoj kosi, koži i kostima. Kokain je alkaloid koji se dobiva iz grmaste zimzelene biljke koke (Erythroxylon coca) koja uspijeva u Južnoj Americi, otkuda tragovi kokaina u egipatskim mumijama? Nisu poznati točni podaci o tome kada je čovjek počeo koristiti lišće koke, ali na osnovi figura nađenih u arheološkim iskopinama, može se zaključiti da je koka ljudima poznata  p. n. e.

Da li je moguće da su drevni egipćani bili povezani i trgovali sa Južnom Amerikom? Najvjerovatnije

Autor: Nella Andriana