HERMAN HESSE – STEPSKI VUK

Stepski_vuk

Stepski vuk (njem.: Der Steppenwolf) je roman njemačkog knjizevnika Hermana Hessea, objavljen 1927. godine. Govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite ličnosti između ljudske i vučje prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom malograđanštine i društvenih tendencija iz poslijeratnog razdoblja.

Roman je u početku naišao na nezainteresiranost i odbijanje. U SAD-u je, u pojedinim saveznim državama, bio zabranjen u školskim knjižnicama zbog opisivanja “seksualnih perverzija” i uporabe droga. Veliku popularnost stekao je tek 60-ih i 70-ih godina među pripadnicima hippie-pokreta, koji su u Hesseu pronašli duhovnog vođu.

Roman je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu, Predgovor izdavaču, nećak Hallerove stanodavke upoznaje nas s glavnim likom na način na koji ga on doživljava; Haller je nakon nekoliko mjeseci boravka napustio stan i ostavio mu svoje bilješke. Iz Zabilješki Harrya Hallera (uz upozorenje: “Nije za svakoga. Samo za poremećene.”) glavni lik u prvom licu iznosi svoja razmišljanja i doživljaje. U ovaj dio je uklopljen i Traktat o Stepskom vuku, knjiga u knjizi, objektivna analiza ličnosti Harryja Hallera – Stepskog Vuka.

Herman Hesse – Stepski vuk (pdf)