Autor Nella Andriana

Pet da Vincijevih izuma koji su mogli promijeniti povijest tehnologije 

Leonardo da Vinci je jedan od najpoznatijih umjetnika u povijesti. Njegov genij, međutim, nije bio samo u umjetnosti

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Ukratko – najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka – višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici,mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

Leonardo da Vinci je bio prvi umjetnik koji je afirmirao tehniku slikanja sfumato, a posebno je vidljiva na njegovim remek djelima. U vrijeme humanizma i renesanse, svestranost je bila visoko postavljena kvaliteta, no nije bez razloga bila rijetka. Leonardova svestranost bila je njegova duhovna snaga, koja je u njemu generirala neograničenu žudnju za znanjem i koja je vodila njegova razmišljanja i ponašanje. Umjetnik po dispoziciji, otkrio je da su njegove oči bile njegov glavni put do znanja; za Leonarda, vid je bio čovjekovo najviše osjetilo zato što vid sam pretvara činjenice u iskustva, odmah, korektno, i sa sigurnošću. To znači da svaki promatrani fenomen postaje predmet znanja. Saper vedere (“znati kako vidjeti”) postaje glavna tema njegovih proučavanja čovjekovih djela i kreacija prirode. Njegova kreativnost sezala je u svako područje u kojem se koristilo grafičko predstavljanje: bio je slikar, kipar, arhitekt, ali i inženjer. Njegov veličanstven intelekt, neuobičajena snaga opservacije, te majstorstvo crtanja vodili su ga u promatranje same prirode, koju je proučavao metodično i konzistentno, pri čemu su umjetnost i znanost bile jednako zastupljene.

da-Vinci-inventions

Leonardovo je djelo sažetak toga izvanrednog perioda ljudske povijesti koji je poznat kao talijanska renesansa, perioda velikog kulturnog napretka i velikih projekata. Leonardova djela odraz su čovjeka toga doba, onoga što je osjećao i činio, strojeva koje je gradio kako bi moglao podizati crkve, palače, zamkove; strojeve za vođenje rata, za rad, za proizvodnju i trgovinu svih onih roba čija je dostupnost bila od vrlo velike važnosti za vladare i njihove dvorove. No kako bilo, još važnije, Leonardovi izumi svjedoče tko je i što on bio – čovjek kojeg je oblikovao najomiljeniji i najstimulativniji grad toga doba, Firenca. Njegove ideje sadržane su u više od 6.000 Leonardovih zapisa.

Novi članak u LiveScience-u, govori o pet da Vincijeva izuma koji su bili ispred svog vremena – leteći stroj, oklopno vozilo, ronilačko odijelo, mitraljez te humanoidni robot.

Leteći stroj

sketch-leonardo-da-vinci-flying-machine

Čovjekov let je bio problem na kojem je Leonardo radio intenzivno punih 25 godina. Kao i kod drugih studija, kretao je od razumnih pretpostavki:

“Iako je čovjek sa svojim duhovnim sposobnostima otkrio velik broj pronalazaka … nikad neće otkriti pronalazak koji može nadmašiti prirodu po ljepoti, jednostavnosti i neposrednosti, u čijem stvaranju ne nedostaje ništa i ništa nije prekomjerno.”

Jedna od da Vincijevih najpoznatijih izuma je leteći stroj, iako je u stvari imao mnogo različitih modela, uglavnom se temelji na let šišmiša, zmajeva i ptica. Njegovi dizajni odražavaju njegova promatranja i imaginacije. Da Vinci je bio zaljubljen u mogućnost letenja i kreiranja leteće mašine te je dizajnirao nekoliko jedrilica sa pokretnim krilima.

Oklopno vozilo

da-vinci-armored-vehicle

Jedan od njegovih najbogatijih mecena bio je Ludoviko Sforca, tadašnji vojvoda milanski, koji je na kraju 15. vijeka morao da se brani od francuske vojske. Kako bi stekao naklonost Sforce, da Vinci je dizajnirao niz raznih instrumenata i oružja, među kojima je bilo i oklopno vozilo. Riječ je o kabini na ljudski pogon pokrivenoj metalnim pločama, sa prorezima kroz koje bi italijanski vojnici mogli da pucaju, a da ne budu pogođeni od neprijateljskih snaga. Poput leteće mašine, da Vinčijevo oklopno vozilo nikad nije sagrađeno, ali je u daleko drugačijem obliku stvoreno 400 godina kasnije tijekom WW1

Mitraljez

da-vinci-multi-barrel-gun

Da Vinci je dizajnirao oružje, koje po mnogo čemu, liči na suvremeni mitraljez. Riječ je o neobičnoj napravi sačinjenoj od 33 male puške montirane na ram koji se okreće. Strijelac prelazi s jedne na drugu pušku gotovo u trenutku. Iako nije automatsko, ovo oružje bi svakako donelo značajan pomak u artiljeriji renesanse. Ipak, nikad nije sagrađeno.

Ronilačko odijelo 
model-replica-of-da-Vinci-diving-suit

Da Vinci nije bio prvi pronalazač koji je dizajnirao ronilačko odijelo. Ipak, njegov nacrt je definitivno jedan od najbolje osmišljenih u to vrijeme. Sačinjeno od kože, njegovo ronilačko odijelo se sastojalo od jakne, hlača i maske sa staklenim naočalima. Prema njegovim bilješkama, zrak bi se zadržavao u kožnoj jakni i omogućavao disanje pod vodom.
Mislio je i na neke druge potrebe pod vodom, te je dodao i poseban kontajner za urin. 🙂

Humanoidni robot

Model-of-a-robot--da-vinci

Mnogi Leonardovi izumi su bili “ispred svog vremena”, ali dizajn za humanoidnog robota je zaista futuristički. Pod Sforcinim patronatom, da Vinči je osmislio “robota viteza” koji bi mogao da pomjera ruke, vrat, pa čak i da otvara i zatvara usta. Ova čudna lutka bila je prepuna kablova, a njom se upravljalo čekrkom. Njegovi nacrti pronađeni su tek 450 godina kasnije, a robotičar Mark Roshajm napravio je radni model da Vinčijevog viteza 2002.

Leonardo je rođen 15. travnja 1452. u malenom gradiću Vinci, blizu Firence u Toskani. Tijekom svog života, on je bio poznati slikar. Među njegovim djelima, Mona Lisa je najpoznatiji portret, te Posljednja večera religijska slika sa najviše napravljenih reprodukcija. Međutim, tijekom svog života, Leonardo je proveo više vremena na svojim izumima, zabilježenih u više od 13.000 stranica bilješki i skica, od kojih mnogi nisu bili otkriveni tek nakon njegove smrti na 2. svibnja 1519.

Da Vincijev neobični klavir zasvirao nakon 500 godina

Leonardo Da Vinci je izumio neobičan instrument pod imenom Viola Organista, instrument koji izgleda poput glasovira, ali nikada nije izgrađen, kažu stručnjaci. Viola Organista je sada oživjela, zahvaljujući Slawomiru Zubrzyckom, poljskom koncertnom pijanistu koji je izgradio instrument prema originalnim Vincijevim planovima i koji je za ovu neobičnu premijeru odabrao poljski grad Krakow. Zubrzycki je u izgradnju ovog neobičnog instrumenta uložio više od tri godine, odnosno više od 5000 radnih sati.

izvor LiveScience wikipedia